Gör bilder i Adobe Express

Adobe Express är ett onlineverktyg där du enkelt kan jobba med text och bild tillsammans. Det finns även flera AI-verktyg integrerade.

Kom igång med Adobe Express

Du hittar verktyget på new.express.adobe.com Om du redan har ett Adobe/Creative Cloud-konto loggar du in med det. Annars kan du registrera dig för ett gratiskonto.

Du kan göra mycket med ett gratiskonto. Dock är många mallar och byggelement begränsade till endast betalda konton. Du ser en liten krona som markering på de element som endast är för betalkonton. Även tillgången till AI-verktygen är begränsad till ett visst antal genereringar per månad. Exakt vilka gränser som gäller ser du i Adobes jämförelse mellan gratiskonto och premium.

Inspireras av mallarna

Ett bra sätt att hämta inspiration är att kasta dig rakt in bland mallarna och botanisera. För att gå från en mall du tittat närmare på tillbaka till startsidan klickar du på bakåtpilen bredvid loggan uppe till vänster.

Gör en helt egen design

Klicka på plustecknet uppe till vänster på startsidan och välj fliken Egen storlek så kan du skriva in de exakta måtten du vill att din bild ska ha. Du kan välja att skriva in storleken i pixlar, tum, centimeter eller millimeter. När du fått din nya tomma bild fyller du den med innehåll via kategoriknapparna till vänster.

Kort om AI-verktygen i Adobe Express

Du kan hitta AI-verktygen direkt från startsidan men också komma åt dem i redigeringslägen när du jobbar med din design. Så här hittar du dem i redigeringsläget:

Text till bild (generera en helt ny bild): Klicka på knappen för Media och fliken Foton. Klicka på knappen Text till bild och välj vilka proportioner du vill att bilden ska få. Skriv vad bilden ska föreställ, välj tyo och/eller stil och klicka på knappen Generera längst ner. Efter någon minut får du förslag på olika bilder. Klicka på den bild du gillar bäst för att välja den.

Generativ fyllning (förändra en befintlig bild): Ladda upp en egen bild eller välj en från bildbiblioteket. Se till så att bilden är markerad. Klicka på verktyget Generativ fyllning i verktygspanelen. Välj en penselstorlek och måla över den del av bilden du vill förändra. Skriv vad du vill att det målade ska ersättas med.

Texteffekter: Skriv en text. Se till så att textrutan är markerad. Välj Texteffekter längst ner i verktygspanelen. Skriv hur du vill att din text ska se ut.

Uppdaterad mobilapp på gång

Det finns en mobilapp för Adobe Express. När detta skrivs (nov -23) finns inte AI-verktygen med i mobilappen. Adobe har annonserat att de snart kommer att släppa en ny mobilapp.