Att trimma bort oönskade delar och sätta ihop klipp till en helhet är grundläggande i filmredigering.
Bra att veta: Filmen visar hur det ser ut på en tjänstedator på Högskolan Kristianstad där du är inloggad i Windows/Office med ditt HKR-konto. Det bör fungera likadant på en privat dator, förutsatt att du är inloggad med ett konto som har åtkomst till Clipchamp. Se annars längre ner på sidan under rubriken Använda Clipchamp online.
Arbetsgång för enkel redigering
- Se till att du har de filmklipp du vill jobba med på din dator.
- Klicka på fönsterknappen längst ner på skärmen, skriv Clipchamp i sökfältet och klicka att du vill öppna appen.
- När Clipchamp öppnats, klicka på knappen Tom video högst upp.
- Döp ditt projekt genom att klicka högst upp, skriv önskat namn och tryck enter.
- Välj Importera media för att hämta in dina filmklipp (eller dra in dem från en mapp).
- Dra ut klippen till tidslinjen och lägg dem i rätt ordning.
- Trimma klippen – det vill säga ta bort sådant som inte ska vara med – ta tag i de små handtagen i början respektive slutet av varje klipp så endast det som ska vara med finns kvar.
- Ta bort ”hål” i tidslinjen genom att klicka på papperskorgen för varje hål.
- Klicka på Exportera, välj kvalitet och exportera din film.
Använda Clipchamp online
Om du inte har möjlighet att installera Clipchamp eller inte har möjlighet att jobba på en dator där du är inloggad kan du använda onlinegränssnittet. Funktionerna är liknande dem som visas i filmen ovan.
Gå till https://clipchamp.com/ och klicka på knappen Sign in (högt upp till höger). Välj att logga in med ”arbets- eller skolkonto” och använd dina vanliga inloggningsuppgifter. Du bör komma till en sida som ser ut något i den här stilen:
Högst upp har du möjlighet att skapa nya filmer, på samma vis som i skrivbordsversionen som visas i filmen.
Lite längre ner kan du välja Projekt. Där kan du öppna projekt du tidigare skapat och jobba vidare på dem. Du hittar både projekt du skapat online och sådana du skapat i skrivbordsversionen.
Mer om Clipchamp på Lotsamig
Redigera film med Clipchamp ger en grundligare genomgång där du även får se hur du kan jobba med filmiskt berättande genom att använda inklippsbilder och musik hur du kan tona och färgmatcha filmklipp med varandra.
Undertexter med Clipchamp visar hur du använder funktionen för att automatiskt generera undertext till din film direkt inne i Clipchamp.
CapCut – om du vill redigera lokalt eller ha fler funktioner
Clipchamp sparar automatiskt en backup av ditt projekt och dina filmfiler i OneDrive-molnet. Det är ofta en fördel. Du har en automatisk backup och du kommer åt ditt arbete från vilken dator som helst som du kan logga in på. Om dina filmer omfattas av sekretess eller om det är mycket stora filer som ska bearbetas rekommenderar vi istället CapCut, ett program du laddar ner och installerar på din dator.
CapCut är också ett bra val om du vill ha lite mer funktioner och möjligheter än vad som finns i Clipchamp.
Videoredigering med CapCut visar hur du kommer igång och gör enkel redigering.
CapCut för instagram (fördjupning) visar fler funktioner i programmet för att skapa mer visuellt intressanta produktioner.