Hur du som student kan förhålla dig till generativ AI när du ska slå upp enkla fakta, hitta sökord och söka vetenskapliga artiklar.
En guide av Andreas Grundel och Annika Hellbring, bibliotekarier på Högskolan Kristianstad. Filmen kommer från högskolebibliotekets kanal på HKR-play. Där hittar du som är student en mängd filmer som kan hjälpa dig i sökprocessen.
Vad är generativ AI?
Generativ AI skapar texter, bilder och ljud utifrån stora mängder data. När du använder generativ AI är det viktigt att förstå att svaren baseras på sannolikheter och inte alltid är korrekta. Några vanliga generativa AI-verktyg är till exempel ChatGPT, Gemini och Co-pilot.
Använda AI för att slå upp enkla fakta
Du kan använda generativ AI när du snabbt behöver få svar på enkla faktabaserade frågor. AI-verktygen hjälper dig att snabbt hitta information, men tänk på att svaren ibland kan vara felaktiga. Du bör alltid dubbelkolla viktiga fakta med pålitliga källor.
Använda AI för sökord
Generativ AI kan hjälpa dig att hitta relevanta sökord och termer som underlättar din informationssökning. Tänk på hur du ställer frågan och kolla upp svaret.
Använda AI för att söka vetenskapliga artiklar
Det finns specialiserade AI-tjänster för att söka efter vetenskapliga artiklar. Ofta är det betalverktyg som kan användas gratis under en begränsad period. Det är viktigt att du själv gör en källkritisk bedömning av materialet du hittar.
Sammanfattning
- Använd gärna AI för att få tips på sökord
- Använd i första hand de databaser och sökverktyg som ditt bibliotek rekommenderar för att hitta vetenskapliga artiklar.
- Granska svaren du får från AI.
- Du behöver hitta en källa, exempelvis en bok, artikel eller webbsida, om du ska hänvisa till den i din text.
- Tänk på generativ AI som en kunnig studiekompis som du kan bolla idéer med.