Fixa filmen med HandBrake

Gratisprogrammet HandBrake kan ofta lösa problem om din filmfil är för stor eller om den krånglar efter uppladdning.

Programmet räknar om din filmfil efter standardmallar och chansen är mycket stor att den nya filen fungerar bättre. Det fungerar för en stor mängd olika typer av film, oavsett vad de är inspelade med.

Så här konverterar du en filmfil med HandBrake

  1. Öppna din filmfil, antingen genom att klicka på knappen File eller genom att dra in filen och släppa den i programmet.
  2. Välj var du ska spara den konverterade filmen genom att klicka på Browse längst ner till höger. Gör gärna något litet tillägg i filnamnet så du inte riskerar att blanda ihop den med originalet.
  3. Välj ett Preset i den övre delen av programmet.
  4. Klicka på knappen Start Encode och vänta en stund. I statusfältet längst ner ser du hur programmet jobbar.

Vilket Preset ska jag välja?

Det preset som heter ”Fast 1080p30 (default)” fungerar i de allra flesta situationer. Du som är student och behöver krympa en film för att kunna lämna in den på Canvas kan prova ”Very Fast 720p30”.

Installera programmet

Du hittar programmet genom att googla ”HandBrake” eller gå direkt till https://handbrake.fr/ Programmet finns för både Windows, Mac och Linux.

Om du installerar på en dator med Windows kommer du även att behöva Microsoft .NET Desktop Runtime 6. Det kommer upp en knapp under installationen som du behöver klicka på för att godkänna att även detta installeras.

Speciellt för personal på Högskolan Kristianstad: När du installerar HandBrake på din tjänstedator behöver du använda Local Admin-lösenordet för att tillåta installationen. Information om hur du gör detta hittar du via intranätet.