Det är möjligt att sätta som krav att det som ingår i en modul ska genomföras i en viss ordning.
I filmens exempel används verktyget för att bygga en komplex examination där studenterna ska lämna in i flera steg och olika verktyg i Canvas ska användas. Du kan säkert hitta fler användningsområden. Några idéer:
- Projektplan måste lämnas in innan själva projektet får lämnas in.
- Studenterna måste lämna bidrag i en diskussion innan de lämnar in sin uppgift.
- Eller precis tvärtom – studenterna får tillgång till en diskussion efter att de lämnat in sin uppgift.
- Entryticket i modul, en mindre uppgift som studenten måste göra för att låsa upp modulen.
Bygg inte för höga hinder! Använd verktyget när det är pedagogiskt motiverat att studenterna ska behöva stanna upp en stund, inte för att hindra dem att komma vidare.
Börja med att bygga modulen – helst i en testkurs
Du kommer att behöva testa noga, därför är det bra att jobba i en testkurs. Du som är lärare på Högskolan Kristianstad använder den här instruktionen för att få en egen arbetsyta.
Lägg in allt material och se till så det ligger i den ordning det ska användas. Om det material du använder ska ha tidsinställningar för åtkomst ska du vänta med de inställningarna tills efter att du testat som student.
Ordningen är viktig! Om du ställer in krav på ett enda objekt i en modul måste det kravet uppfyllas innan det som ligger längre ner i modulen kan öppnas. Om du till exempel lägger en entryticket allra först i modulen kommer den att spärra allt som ligger efter den tills den är genomförd. Om du lägger din entryticket sist i modulen blir den däremot helt verkningslös…
Ställ in kraven för modulen
- Klicka på de tre prickarna i samma rad som modulens rubrik och klicka på Redigera.
- Klicka på +Krav.
- Välj Slutför alla och bocka för att studenterna måste genomföra kraven i ordningsföljd.
- Välj ett material i taget och ställ in det krav som ska gälla för det.
Du måste inte ställa in krav för allt i modulen. Kom ihåg att det som ligger efter också påverkas.
Viktigt – testa som student
Klicka på Visa som student. Om du redan har använt funktionen Visa som student i din testkurs kan du börja med att klicka på knappen Återställ student nere i det rosa fältet för att nollställa.
Testa supernoga så det verkligen fungerar som du tänkt dig!
Sista steget, färdigställ och kopiera till rätt kurs
Om det ska göras tidsinställningar är det rätt tillfälle nu. Du gör det snabbt från modulsidan genom att klicka på prickarna till höger om respektive material och välja Tilldela till.
Klicka sedan på prickarna till höger om modulens rubrik och välj Kopiera till. Välj rätt kurs i sidomenyn som kommer upp och starta kopieringen.
Några saker att se upp med
Quizar är luriga att återanvända. Även om du byter namn och förändrar frågorna behåller de samma id-nummer, vilket gör att om de kopieras till en kurs där du redan använder en tidigare version av just det quizet kan det skrivas över. En enkel och säker lösning om du känner dig orolig är att dela modulen till Canvas Commons. Dela den med dig själv och importera den därifrån i rätt kurs.
Gruppuppgifter och krav i modul. Rent logiskt borde det inte vara några problem. Jag har inte haft möjlighet att testa, så jag vill ändå höja en liten varningsflagga.
Studenter kan använda en annan vy än du i Canvas. Många studenter använder Listvy för sin översiktssida. Då kommer de direkt in på uppgiften och går förbi modulen. Det ska egentligen inte vara något större problem – om de kommer in på fel ställe ska det finnas länkar till det de behöver göra för att låsa upp materialet. Det kan ändå vara en källa till förvirring om de missar överskådligheten som modulen ger. Använd gärna ett anslag för att uppmana studenterna att ta sig an materialet via modulen.
Ladda hem det exempel som visas i filmen
Exemplet som visas i filmen finns delat via Canvas Commons. Därifrån kan det laddas hem av dig som har lärar- eller adminbehörighet i Canvas.