Skärminspelning i SpeedGrader

Ibland är det tydligare att visa än att skriva. En ny funktion i SpeedGrader låter dig spela in skärmen som film.

Bra att veta innan du börjar

Instruktionsfilmen spelades in när funktionen var helt ny. Det fungerade lite olika i olika webbläsare, och i Safari för Mac fick jag det tyvärr inte att fungera alls. Förhoppningsvis är det barnsjukdomar men jag vill ändå uppmana dig att göra några testinspelningar innan du ger dig på att spela in på riktigt.

Så här gör du

Gå in i SpeedGrader för en uppgift. Långt ner, under rutan för kommentarer hittar du en knapp för inspelningsfunktionen. Det är fyra saker du behöver ställa in:

  • Webbkamera – välj att den ska vara aktiverad eller inaktiverad.
  • Mikrofon – välj den bästa mikrofon du har tillgång till. Ljudet är viktigt!
  • Skärminspelning – välj att det ska vara aktiverat.
  • Vad som ska spelas in – välj fliken för det arbete du har öppet i SpeedGrader. Tips! Du kommer att göra det enklare för dig om du har väldigt få flikar öppna. Då får du inte så mycket att välja mellan.

När alla inställningar är gjorda behöver du bara klicka för att starta inspelningen. Du kan använda Canvas funktion för att markera eller rita i dokumentet medan du spelar in.

Efter inspelningen

Det är klokt att titta på inspelningen i det förhandsgranskningsfönster som öppnas. Därefter kommer inspelningen att konverteras och det kan ta en stund innan den går att se igen. Eftersom studenterna inte är vana vid funktionen är det klokt att göra en kort textkommentar och berätta att kommentarer finns i filmen.

Förbered dig noga

En bra skärminspelning kräver förberedelse från dig så att du effektivt och tydligt kan kommentera det som behöver kommenteras. Du kan till exempel färgmarkera sådant som du planerar att prata om under inspelningen.

Eftersom det tar tid är det också viktigt att fundera över om inspelningen har något att tillföra i studentens lärande. Kanske är det effektivare med skrivna kommentarer.