Poddpaket del 3 – brusreducera och spara

Hur du brusreducerar och exporterar din inspelning med poddpaketet som finns för utlån till lärare

Brusreducera

Skärmdump med steg 1 av brusreducering av ljudfil.

Markera en bra bit av tystnaden i början av din inspelning och lyssna på det du markerat så att du inte får med något ljud när någon säger något eller råka röra på sig. Klicka på Brusreducering och reparera och på Brusreducering i menyn. Klicka på Hämta brusprofil. Nu har Audacity lärt sig vad som är oljud/brus i din inspelning.

Skärmdump med steg 2 av brusreducering av ljudfil.

Markera HELA din inspelning (du kan klicka på knappen Markera till vänster om ljudvågorna eller hålla ner Ctrl + A). Klicka på Brusreducering och reparera och på Brusreducering i menyn. Dra i reglaget för Brusreducering (dB) – ett bra värde brukar vara mellan 15-20 dB. Lyssna på det värde du valt genom att klicka på knappen Förhandsvisa. Om det fortfarande är mycket brus, öka värdet och lyssna igen. Om rösterna låter en aning robotaktiga, sänk värdet och lyssna åter igen. Klicka på OK när förhandsvisningen låter bra för att genomföra brusreduceringen för hela ljudfilen.

Spara genom att exportera!

Skärmdump på hur man sparar sin ljudfil i Audacity genom att exportera.

Nu är det ju dags att redigera, men i detta läge kan det först vara smart att spara din ljudfil. Det gör du genom att klicka på Arkiv i menyn och sedan på Exportera. Här kan du välja MP3 eller WAV.
MP3 = tar lite plats på hårddisken, men kan också försämra kvalitén en aning på din inspelning.
WAV = tar mycket plats, men bibehåller kvalitén.
Välj WAV om du är osäker.
Audacity föreslår nu att du kan tagga din ljudfil med information om du vill, men det är inte nödvändigt för att spara.