Collage till fil i Lightroom

Om du har bilder i Lightroom kan du snabbt ställa samman dem till ett collage.

Modulen Skriv ut i Lightroom är som namnet antyder avsedd just för utskrifter. Med lite tweakande kan du använda den för att generera en bildfil.

Börja med att göra en Samling

Det är så mycket enklare att hitta rätt bilder om de finns i en samling. Samlingar är bara genvägar till bilder. De kan raderas när projektet är klart utan att bilderna försvinner. Ska inte förväxlas med mappar – om en mapp raderas försvinner bilderna från Lightroom och i värsta fall från datorn.

Samlingar gör du i modulen Bibliotek.

Dessa inställningar gör jag i modulen Skriv ut

(Här i ordning, uppifrån och ner. I filmen gör jag det i en annan ordning.)

Layout – Eget paket

Bildinställningar – Inre linje (absolut INTE Rotera för att passa)

Linjaler, stödraster och stödlinjer – Måttenheter: tum (!), Fäst mot raster: Celler, Visa stödlinjer: de jag trivs med för tillfället

Celler – inga inställningar men används för att ge önskade mått till vald cell

Sida – jag brukar inte göra några inställningar alls

Utskriftsjobb – Skriv ut till: JPEG-fil, Filupplösning: 100 ppt, JPEG-kvalitet: 80, Egna fildimensioner: de mått jag vill ha delade med 100 (eftersom storleken i tum kommer att ge hundra gånger så många pixlar när upplösningen är 100 ppt).

Spara layouten som mall inför framtiden

I panelen Malläsare till vänster: se till att det finns minst en egen mapp, klicka på plustecknet och skriv ett namn för den skapade layouten.

Mer om Lightroom på Moderskeppet

Lightroom är ett program för att organisera och efterbearbeta foton. Det ger ett snabbt arbetsflöde om du fotograferar i raw och behöver ”framkalla” dina bilder. En av de stora fördelarna med Lightroom är att du jobbar med icke-förstörande redigering, det vill säga originalbilden finns alltid kvar.

Vi har inga planer på att regelbundet producera material om Lightroom. Vi rekommenderar Moderskeppets gratiskurs för dig som är nybörjare – https://moderskeppet.se/gratis/