Forms för feedback

Behöver du få feedback från deltagare på en föreläsning? Med ett formulär som går att hitta via QR-kod kan de svara direkt i mobilen.

Så här kommer du igång

  1. Gå till https://forms.office.com Om det frågas efter inloggning använder du din vanliga lärar- eller studentinloggning.
  2. Klicka på knappen Nytt formulär.
  3. Skriv en rubrik. Klicka utanför för att spara.
  4. Klicka på knappen Lägg till ny och välj att lägga till ett textfält.
  5. Skriv en kort text för att göra tydligt att det är ett fält för att lägga in egna frågor och funderingar.
  6. Slå om reglaget vid Långt svar för att få en generösare storlek på textrutan.
  7. Om du vill – klicka på Tema för att förändra utseendet.

Samla in svar

Klicka på knappen Samla in svar. Viktigt! Jag rekommenderar att du väljer alternativet Alla kan svara. Dels slipper ni krångel med inloggningar, dels gör det att de som skickar in blir anonyma.

Svarslänken hittar du direkt under inställningen för vem som kan svara. Om du ska skicka ut länken, exempelvis via Zoom, går det bra att klicka på knappen för att kopiera länken med en gång.

Om de som ska svara kan behöva skriva av länken bör du först bocka i rutan för att korta av URL. Det finns också möjlighet att ladda hem en QR-kod vilket gör det extra praktiskt att öppna länken i mobilen.

Läsa svaren

Så snart svar börjar komma in är de tillgängliga via svarsfliken. Ska du läsa dem i efterhand kan du ladda ned dem som en Excelfil.

Om du vill titta på svaren i realtid kan du klicka på länken Mer information vid din fråga. Fönstret uppdateras så snart ett nytt svar kommer in.

Säkerhet och integritet

Eftersom HKR har avtal med Microsoft är det säkrare att använda Forms än att välja tjänster som Mentimeter eller Wooclap. Oavsett vilken tjänst du använder ska du aldrig ställa privata frågor i ett formulär av den här typen.