Svar direkt med Forms

Presentera-läget låter deltagare svara på en enkät i mobilen och du kan visa svaren direkt. När ett nytt svar kommer in uppdateras presentationen.

Det går också att göra ett quiz som du låter deltagarna svara på. Sedan kan ni titta på svaren tillsammans och diskutera vidare i grupp. Du kan bädda in enkäten eller quizet i en PowerPoint-presentation om du vill använda den som en del av din presentation.

Gör enkäten i Forms onlineverktyg

Gå till https://forms.office.com/ och logga in med din vanliga lärosätesinloggning. Välj Nytt formulär om du vill göra en enkät eller Nytt test om du vill göra ett quiz.

Ställ in att ”Alla kan svara”

Det är viktigt att klicka på Samla in och välja Alla kan svara. Det gör att enkäten blir anonym. Det gör det också lättare att svara i mobilen efter som det inte krävs inloggning till anonyma enkäter.

Lägg till rubrik och frågor

Skriv en rubrik för din enkät och lägg till frågor. De frågetyper som fungerar bäst för en enkät som ska visas i Presentera-läge är Val och Omdöme.

Det går att ha fritextfrågor men då visas bara de tre senaste svaren på skärmen. (Äldre fritextsvar kan du som äger enkäten komma åt via fliken Svar.)

Testa och rensa enkäten

Det är viktigt att testa för att vara säker på att allt fungerar som du tänkt! Klicka på Presentera i menyn. Skanna QR-koden med din mobil och prova att skicka minst ett svar. Stäng presenteraläget med krysset uppe till höger när du testat färdigt.

Rensa bort dina testsvar genom att klicka på fliken Svar, klicka på de tre prickarna och välj Ta bort alla svar. Bekräfta genom att klicka på Ta bort.

Använda enkäten i Forms online

Om du vill använda din enkät fristående kan du helt enkelt gå till https://forms.office.com/, klicka på din enkät och öppna den i presentationsläge – precis som när du testade den.

Använda enkäten inbäddad i en PowerPoint-presentation

Se till så att du står på en tom bild i din presentation. Gå till fliken Infoga och klicka på knappen Forms. Nu får du upp en lista över sina formulär till höger. Klicka på den du vill infoga och välj att du vill ha den infogad som Presentera för interaktiva möten. Den infogade enkäten kommer att fungera exakt likadant som i presenteraläget i Forms och svaren blir alltså synliga i din presentation efter hand som de kommer in.

Att bädda in enkät i PowerPoint är en ny funktion och om du inte fått den uppdateringen till din dator ännu får du nöja dig med att använda enkäten i Forms online.

PowerPoint-tips: gör flera enkäter om du vill ha frågor på olika bilder

När du bäddar in en enkät i PowerPoint kommer så att säga alla frågorna att hamna på samma bild. Kanske vill du ha frågorna utspridda på olika ställen i din presentation. Det löser du genom att göra flera minienkäter med en fråga i varje enkät. Så här löser du det enklast:

  1. Gör en enkät för den första frågan och se till så att inställningarna är så som du vill ha dem.
  2. Gå tillbaka till Forms startsida. Eventuellt behöver du uppdatera sidan för att din nya enkät ska visas.
  3. För muspekaren över kortet för din nya enkät och klicka på de tre prickarna som blir synliga nere till höger. Välj Kopiera i menyn som kommer upp.
  4. Öppna din nya enkät och ändra både rubrik och fråga. Det är viktigt att ändra rubriken eftersom det är den som syns när du väljer att infoga i PowerPoint.
  5. När du gjord flera minienkäter med olika frågor kan du infoga dem på olika ställen i presentationen.