Spela in tillsammans med Uppslukande vy

Om du vill synas tillsammans med en kollega i samma bakgrundsbild väljer du Uppslukande vy (Immersive view).

Lätt att starta – lite svårare att bemästra

 1. Du måste vara Host i mötet.
 2. Välj Visa – Uppslukande (View – Immersive) uppe till höger.
 3. Du kan välja mellan
  • De färdiga mallarna.
  • Att hämta in personer till din videobild.
  • Ladda upp en bakgrundsbild med plusknappen.
 4. Om alla i mötet ska vara med i den delade bakgrunden kan du använda Placera deltagare i vy: Automatiskt. Om bara vissa ska synas behöver du klicka på Manuellt och skriva in namnen på dem som ska vara med i bilden.
 5. Klicka på Starta för att starta uppslukande vy.
 6. Klicka och dra för att flytta runt personer och ändra storlek tills det ser bra ut.

Det kan vara lite tricksigt att få det att se bra ut. Om ni är två underlättar det om ni bägge sitter på samma avstånd från era kameror och har dem riktade likadant. Försök ha kamerorna riktade så att en bit av överkroppen syns, så slipper ni se ut som svävande huvuden.

Spela in med Uppslukande vy

Inspelning fungerar precis som vanligt. När ni är nöjda med hur ni ser ut i bild är det bara att klicka för att starta inspelning som vanligt.

OBS! Inspelningen måste göras som en lokal inspelning, alltså en inspelning som konverteras och sparas på din dator efter att mötet avslutats. Det är förmodligen precis det sätt du är van vid. (Under hösten 2024 kommer troligen svenska lärosäten att få möjlighet att välja molninspelning. Där funkar det inte att spela in med uppslukande vy.)

Presentera med uppslukande vy

Några av mallarna har stöd för att visa skärmdelning i en skärm eller tavla som är en integrerad del av mallen. Med egen bakgrund eller delad videobild kommer den uppslukande vyn tillfälligt avbrytas när någon av er delar skärm. När skärmdelningen avslutas kommer ni tillbaka i den uppslukande vyn.

Avsluta Uppslukande vy

För att avsluta behöver du som är värd gå upp till Visaknappen. Där kan du välja att avsluta Uppslukande vy eller helt enkelt välja en annan vy.