Uppläst eller översatt text på sidor i Canvas

När knappen Avancerad läsare (Immersive reader) är tillgänglig kan du få texten på sidan uppläst eller översatt.

Bra att veta: Om du vill få texten översatt behöver du göra valet av språk på varje sida.

Så här gör du

Bild som visar att knappen Avancerad läsare är placerad till höger.

Du hittar knappen Avancerad läsare/Immersive Reader uppe till höger ovanför texten. Om knappen saknas är det fel typ av material. För närvarande fungerar det endast med material av typerna Sidor och Uppgifter.

Gränssnittet i Avancerad läsare
  1. Direkt under texten finns en spela-knapp för att få texten uppläst. Du kan ändra läshastighet och röst via högtalarknappen med ett litet kugghjul.
  2. Symbolen med två A ger dig möjlighet att ändra textstorlek och radavstånd.
  3. Symbolen med en bok kan du använda för att få texten översatt. Välj önskat språk och bocka för Document för att få en automatisk översättning av hela texten.
  4. Den bakåtriktade pilen till vänster använder du för att gå tillbaka till originalet.

Fler möjligheter

Val av språk görs genom att klicka på bok-symbolen

Om du vill ha texten på originalspråk men ändå kunna få vissa ord översatta väljer du språk med boksymbolen och ser till att By word är markerat. Då kan du klicka på valfritt ord i texten för att få det översatt.

I mobilen eller surfplattan

OBS! Avancerad läsare/Immersive reader fungerar inte i Canvas app. Använd exempelvis Chrome eller Safari på din mobil.

Läsare i mobilen om du är inne på Canvas via en webbsida

För att få uppläsning i mobil eller surfplatta måste du logga in på Canvas i mobilens webbläsare, alltså den app du vanligtvis använder för att surfa på Internet. Gå till adressen hkr.instructure.com och logga in. När du är inne på en sida som har stöd för uppläsning kommer läsarsymbolen som en liten knapp högst upp.

Tillgänglighetstips för lärare: Eftersom uppläsningsfunktionen endast är tillgänglig i Sidor och Uppgifter ger du dina studenter bättre förutsättningar om du så långt som möjligt väljer att lägga in texter med de verktygen i stället för att ladda upp dem som filer. Det går bra att klistra in en text från Word i Canvas verktyg för sidor.