För att göra sidor tillgängliga för den som behöver uppläsning eller navigeringsstöd använder du sidans dolda struktur.
Det kan låta lite som hokus-pokus men i grunden är det väldigt enkelt. Det handlar om att så långt det är möjligt definiera vilken typ av text som finns på sidan. Många av funktionerna kommer du att känna igen från Word.
Mellanrubriker med korrekta rubrikformat
Att använda bra formulerade mellanrubriker hjälper alla läsare och ger en bättre möjlighet att komma in i texten. Det är viktigt att mellanrubrikerna är korrekt definierade. Gör så här:
- Markera texten som ska vara en rubrik
- Välj lämplig nivå för mellanrubrik under Paragraph i redigeringsrutans meny. Rubriknivå 1 är inte tillgänglig. Den är reserverad för sidans namn.
Länkar
För att göra en länk digitalt tillgänglig för uppläsning ska du ha en länktext som tydligt beskriver vart länken leder. Använd aldrig länkar med texten “klicka här”! Gör så här:
- Skriv den text som ska utgöra länken.
- Markera texten och välj länkverktyget i redigeringsrutans meny.
- Om det är en länk utanför kursytan väljer du alternativet External link. Du får upp en ruta där du kan klistra in adressen.
- Om det är en länk inom kursytan väljer du alternativet Course link. Du får upp en meny i högerkanten där du kan klicka dig fram till det kursmaterial länken ska gå till.
Bilder och figurer med alternativtext
Alternativtexten är mycket viktig för den som använder uppläsning för att kunna få en beskrivning av bilden. När du lägger in en bild på Canvas kommer det alltid upp en ruta där du ska skriva beskrivningen. Om du behöver se eller ändra beskrivningen senare:
- Klicka på bilden så den blir markerad.
- Knappen Bildinställningar poppar upp. Klicka på den.
- Ett fönster öppnas till höger där du kan uppdatera beskrivningen.
Listor definierade som listor
Genom att se till så att listor är definierade som listor förbättrar du möjligheten att navigera i sidan med hjälpmedel. Det spelar däremot ingen större roll för navigeringen om du väljer listformat med siffror eller med punkter. Välj det som blir mest logiskt i förhållande till texten.
- Markera den text som ska ingå i listan.
- Välj önskat listformat i redigeringsrutans meny.
Undvik tabeller
Tabeller kan ställa till problem vid uppläsning. Speciellt stora problem blir det om tabellen innehåller sammanslagna, delade eller nästlade celler.
Om du väljer att använda en tabell bör du göra så enkel layout av tabellen som möjligt. Därefter är det praktiskt att använda Canvas verktyg för tillgänglighetskontroll för att få hjälp att definiera rubriker korrekt.
Använd verktyget för tillgänglighetskontroll
Direkt under redigeringsrutan finns en liten symbol med en människa i en cirkel. Om det börjar visas en siffra vid den symbolen har Canvas upptäckt tillgänglighetsproblem i din text. Klicka på symbolen så öppnas Canvas verktyg för tillgänglighetskontroll och du får hjälp att lösa problemen.
Tips: Om du känner dig mer bekväm med textformatering i Word kan du prova att kopiera din text därifrån och klistra in den i redigeringsrutan. Om din text var korrekt formaterad för tillgänglighet i Word bör den fungera även i Canvas. I annat fall får du hjälp av verktyget för tillgänglighetskontroll att lösa problemen.