PowerPoint-inspelning de luxe

Kombinera funktionen för att spela in bildspel med andra verktyg för att göra en inspelning som står ut i mängden.

Observera att inspelning i PowerPoint kräver ett du har programmet installerat på din dator. Det går inte att göra i PowerPoint Online och fungerar alltså inte på en Chromebook.

Att spela in röst till sitt bildspel i PowerPoint är ganska enkelt: klicka på fliken Spela in och välj att du vill starta inspelningen så är du igång. När du är färdig väljer du Exportera – Skapa en video för att spara sin inspelning som film.

Innan du exporterar kan du redigera vidare i PowerPoint för att ge din inspelning det där lilla extra. I den här instruktionsfilmen får du se dessa trick:

Göra bilden från din webbkamera stor

Bilden från webbkameran blir normalt en liten ruta nere till höger i inspelningen. Klicka på den och dra ut den över hela ytan om du vill ha en stor filmruta.

Dölja bilden från din webbkamera efter inspelning

Har du råkat spela in kamerabild på en sida där du inte vill synas? Inga problem – dra bara ut filmrutan utanför sidan. På så vis döljer du filmen men ljudet finns fortfarande kvar.

Lägga till en skärminspelning i efterhand

Demonstrerar du något? Du kan göra en skärminspelning inifrån PowerPoint genom att gå till Infoga – Skärminspelning. Du får upp en liten ruta som lägger sig ovanpå allt annat på din skärm. Se till att du har det du vill visa framme på skärmen och starta inspelningen.

Mac? Tyvärr. Funktionen för skärminspelning finns inte på Mac. Där kan du istället använda programmet QuickTime om du behöver göra en skärminspelning.

Lägga till en animerad titelruta ovanpå din film

Gå till Infoga och välj Form för att rita upp en titelruta. Högerklicka på rutan och välj Redigera text. Gå slutligen till fliken Animeringar och ställ in den animering du vill ha. Ställ in att animeringen ska starta Med föregående för att den ska komma samtidigt som filmen spelar. Om du vill kan du även lägga till en fördröjning.

Lägga till musik som spelas i bakgrunden

Ladda först hem musiken till din dator. Gå till fliken infoga och välj Ljud – Ljud på min dator. Markera ljudet och gå till fliken Uppspelning. Markera att ljudet ska spelas upp i bakgrunden. Du kan behöva sänka volymen på ljudet rejält för att det inte ska överrösta dig.

Lägga en animering med anpassad bana ovanpå din film

Bilder som är lämpliga att animera ovanpå en film hittar du på Infoga – Inkoner. Placera din bild där den ska starta och välj Animeringar – Anpassad bana. Rita från bilden ut den bana som du vill att den ska röra sig efter. Ändra vid behov hastigheten för animeringen och välj att den ska starta Med föregående om den ska röra sig samtidigt som filmen spelar.

Kom ihåg att exportera som film

När du är färdig med din inspelning måste du välja Exportera – Skapa en video för att filmen ska sparas.