Autotranskribering i Word Online

Om du spelat in ett samtal eller en intervju kan du i bästa fall få hjälp av Word att skriva vad som sägs.

Förutsättningar

  • Det fungerar endast i Word Online
  • Eftersom metoden endast funkar online får den INTE användas för inspelningar som innehåller känsliga personuppgifter eller sekretesskyddad information.
  • Det blir inte perfekt – du måsta korrekturläsa.
  • Ljudkvaliteten spelar roll – ju bättre ljud, desto bättre transkribering.

Så här kommer du i gång med autotranskribering i Word

1. Gå till OneDrive och skapa ett nytt Worddokument online

Hitta OneDrive genom att klicka på prickarna i din mail.

En bra väg att hitta till OneDrive och samtidigt se till att du är korrekt inloggad är att gå via din mejl på https://mail.hkr.se/ och klicka på de små prickarna bredvid loggan. Genom att gå den här vägen blir det enklare att hitta ditt dokument senare.

När du kommit in på OneDrive: klicka att du vill skapa ett nytt Worddokument. Döp dokumentet genom att klicka högst upp och skriva ett nytt namn. Där står troligen redan att det är sparat eftersom Word Online sparar automatiskt.

2. Hitta funktionen för transkribering och ladda upp din fil

Funktionen för transkribering hittar du genom att klicka på nedåtpilen vid Diktera.

Funktionen för transkribering hittar du genom att klicka på nedåtpilen vid Diktera. Knappen kan se lite olika ut beroende på hur mycket utrymme Word Online har fått på din skärm.

När du klickat på Transkribera öppnas en sidomeny till höger på skärmen. Välj det språk som talas i ljudfilen och klicka sedan på Ladda upp ljud.

Vänta med tålamod! Det kan ta en god stund. Du kan använda datorn till annat under tiden.

3. Lyssna, korrigera och lägg till i dokumentet

Använd uppspelningsknappen för att lyssna igenom ljudet

Använd uppspelningsknappen för att lyssna igenom ljudet. När du behöver korrigera något för du muspekaren över texten och klickar på den lilla pennan.

När du är helt nöjd: klicka på knappen längst ner för att lägga till transkriberingen i dokumentet. Du kan välja att endast lägga till texten eller att kombinera med vem som talar och/eller tidsstämplar. Välj det som passar bäst för den analys du ska göra.