Uppläst eller översatt text i Word

Det finns en inbyggd funktion som gör att du kan få vilket worddokument som helst uppläst eller översatt.

Uppläsning på valbart språk i Word Online

Gå till fliken Visa och klicka på knappen Avancerad läsare (Immersive Reader om du har engelsk version av Word). Längst ner på skärmen får du en spela-knapp som direkt läser upp dokumentet med standardinställningar.

Avancerad läsare erbjuder också översättning till ett flertal olika språk. Det kan eventuellt vara en användbar funktion för dig som har annat modersmål än svenska. Det går även att få text på annat språk översatt till svenska.

Dessa inställningar tror jag du kan ha nytta av:

  • Ändra uppläsningshastighet eller röst. Klicka på högtalarsymbolen precis bredvid uppspelningsknappen.
  • Ändra textens utseende. Klicka på Textinställningar uppe till höger (symboliseras av två A). Prova till exempel att minska textstorlek, ta bort ökat avstånd eller ändra bakgrundsfärg tills texten är lättläst just för dig.
  • Textfokus. Klicka på Läsinställningar uppe till höger (symboliseras av en uppslagen bok). Du kan välja att se en, tre eller fem rader åt gången. Klicka på reglaget bredvid för att återgå till att se hela texten.
  • Språk för läsning och uppläsning. Klicka på Läsinställningar uppe till höger (symboliseras av en uppslagen bok). Välj det språk du föredrar i listan under Översätt. Det finns två möjliga inställningar:
    • Ord för ord. Texten fortsätter visas på originalspråket. Du kan klicka på vilket ord som helst i texten för att få det översatt.
    • Dokument. Hela texten blir översatt. Om du startar uppläsning blir den på ditt valda språk.

Uppläsning i Word skrivbordsapp

Funktioner för uppläsning i skrivbordsappen

I Word skrivbordsapp (nedladdad version av Word) går det också att använda Avancerad läsare för uppläsning. Precis som i Word Online hittar du knappen på fliken Visa. Det finns några få möjliga inställningar för att förenkla läsningen men framför allt är detta en funktion för uppläsning.

Översättning som går att spara

Den översättning du kan göra i Avancerad läsare är bara tillgänglig vid läsning och uppläsning. Det finns en annan funktion i Word som hjälper dig att översätta ett sätt som går att spara. Funktionen finns både i Word online och i skrivbordsappen och fungerar likadant.

Gå till fliken Granska och använd knappen Översätt. Om du bara vill översätta en del av texten markerar du den och väljer Översätt markering. Ett förslag på översättning visas i sidomenyn. Du kan välja att ersätta det markerade stycket med den översatta texten genom att klicka på Infoga.

Du kan också välja att du vill översätta hela dokumentet. Då kommer du att få en kopia av ditt dokument som du sedan får spara.

Uppläsning av vissa texter på Canvas

Tyvärr fungerar det inte att få Worddokument upplästa om du öppnar dem inne i Canvas. Det verktyg som öppnar uppladdade dokument har inte den funktionen. Om du behöver uppläsning kan du ladda ned dokumentet till din egen dator. Om du vill ha alla funktioner som visas i filmen behöver du även ladda upp dokumentet till din egen Word Online.

Däremot finns det andra ställen på Canvas där funktionen Avancerad läsare/Immersive Reader är tillgänglig. Det beror på hur din lärare lagt in texten. Om knappen Avancerad läsare syns uppe till höger när du är inne på en text i Canvas ska uppläsningen att fungera på samma sätt som i Word Online.

Student på HKR? Så här kan du ladda upp filer till Word Online

Bild som visar prickmenyn i studentmail

Ett snabbt sätt att komma åt din Word Online är att gå via studentmailen – mail.hkr.se. Klicka på de nio prickarna och välj OneDrive i menyn som öppnas. När du är inne på OneDrive får du en stor knapp med texten Lägg till ny. Klicka på den och välj Uppladdning av filer.

För ytterligare information om OneDrive, se Studentportalen (kräver inloggning).